Att tänka på inför köp av bandslipmaskin

En bandslipmaskin är det utmärkta verktyget för dig som snabbt och smidigt vill grovslipa större ytor. Dessa maskiner kommer i olika storlekar och de olika modellerna inkluderar diverse egenskaper. Därför kan det vara svårt för den som aldrig ägt en bandslipmaskin att veta vilken modell man skall köpa. Här ger vi några värdefulla tips på vägen.

Se på de praktiska tingen runt om bandslipen

Bandslipen är den mest effektiva bland handhållna slipmaskiner, och därmed även den som används mest av hemmasnickare så väl som proffs. Eftersom den kommer att användas regelbundet är det viktigt att du kikar på de ting som omger bandslipen, som dess handtag, kontrollknappar, slipband och dammpåsar. Bandslipmaskin skall vara funktionell, lätt och framför allt trygg att använda ? även för nybörjaren.

En bandslip bör ha en gummibeläggning som förser användaren med god balans och ett bra grepp. Kontrollknapparna på verktyget ska vara lättillgängliga, och startknappen bör kunna låsas i påslaget läge för smidig slipning. Slipbandet ska vara lätt att byta ut och kraften på bandslipen ska helst inte ligga under 700W.

Kartlägg bandslipens användningsområde

Som vi tidigare varit inne på finns det bandslipar i olika storlekar, alla med sina egna funktioner som skiljer dem åt. Inför ett köp av en bandslip bör du först och främst kartlägga vad det är du ska göra med ditt nya verktyg. Bänkslipmaskiner för hobby och proffs finns, det vill säga 2-i-1 verktyg som går att fästa på bänkskivor. Men du kan även välja de som är större, klumpigare och mer riktade till större uppgifter vs. de mer kompakta maskinerna som passar hemmafix.

Som du säkert förstår är det även detta som avgör priserna. Robusta bandslipar kan kosta omkring 3 000 kronor, medan de mindre varianterna inte ens överskrider tusenlappen! De mindre verktygen har naturligtvis en lägre slipkraft, medan de större instrumenten normalt har en motorkraft på över 1 000 watt!